Woda RED-OX nasycona H2

Wzbogacona wodorem woda jest doskonale przyswajalnym środkiem, wspomagającym proces przywracania naturalnej równowagi redoks w ustroju.

Stres oksydacyjny

Naruszenie równowagi redoks jest niebezpieczne, ponieważ zmiany z udziałem wolnych rodników postępują lawinowo. Ich efektem jest tzw. stres oksydacyjny, objawiający się m.in. bólem kończyn, gorączką, dreszczami, bólem gardła itp. Może on stać się następnie podłożem wielu innych, groźnych dolegliwości. Spożywanie wody RED-OX jest naturalnym i bezpiecznym sposobem na szybkie zwalczenie stresu oksydacyjnego oraz powrót do zdrowia i równowagi.

Unieszkodliwianie wolnych rodników

Wolne rodniki to – ogólnie rzecz biorąc – utlenione cząsteczki, które na swojej zewnętrznej powłoce mają niesparowany, wyjątkowo aktywny elektron. Taka cząsteczka sieje spustoszenie wszędzie wokół: utlenia białka, kwasy nukleinowe i związki budujące błonę komórkową.

Wolne rodniki znajdują się nie tylko w naszym otoczeniu czy pożywieniu – są także nieustannie wytwarzane przez nasze komórki. Zdrowe komórki skutecznie same radzą sobie z usuwaniem tych energetycznych odpadów. Jednakże proces chorobowy może zakłócić równowagę redoks.

Aby unieszkodliwić wolne rodniki trzeba dostarczyć organizmowi porcji aktywnych elektronów (antyoksydantów) – na przykład w postaci wzbogaconej wodorem wody RED-OX. Wodór jest najdoskonalszym antyoksydantem - neutralizuje najgroźniejsze dla ludzkiego organizmu rodniki hydroksylowe.

W przeciwieństwie do innych znanych antyoksydantów wodór nie powoduje działań ubocznych i nie obciąża organizmu. Łatwo przenika struktury biologiczne i gromadzi się dokładnie tam, gdzie jest najbardziej potrzebny, to znaczy w warstwie lipidowej błon komórkowych.

Ponadto, w porównaniu do pozostałych antyoksydantów, nie wymaga wydatku energetycznego zarówno przy wchłanianiu do ustroju, przy transporcie wewnątrz, oraz usuwanie również nie wymaga energii.

Na wszystkie te procesy, w przypadku pozostałych roślinnych i innych antyoksydantów ustój musi wydatkować energię, a w wypadku choroby jest to wydatek znaczący dla zdrowia i samopoczucia.

Woda RED-OX posiada cztery właściwości wody doskonałej:

Wszystkie te właściwości sprawiają, że woda RED-OX jest doskonałym środkiem służącym do skutecznego sterowania równowagą redox.

W dzisiejszych czasach powszechnego stosowania chloru – silnego oksydantu – do uzdatniania wody pitnej, organizm przeciętnego człowieka ma przeważnie nadmiernie podwyższony parametr redox, we wszystkich płynach ustrojowych.

Woda RED-OX skutecznie obniża ten parametr, gdy stosowana jest sukcesywnie. Zastępuje ona, i to z naddatkiem, wyprawy do naturalnych źródeł uzdrawiających, których na świecie jest ponadto niewiele.

Woda RED-OX: przywraca równowagę redoks, pomaga zwalczać stres oksydacyjny, unieszkodliwia wolne rodniki, ma wysoką biodostępność

Co to jest równowaga redoks?

Ta ważna właściwość wody – jej potencjał oksydacyjno-redukcyjny – po raz pierwszy została świadomie i celowo uwzględniona w butelkowanej wodzie RED-OX.

Biochemia opisuje życie jako strumień elektronów, przeskakujących z jednych cząsteczek na drugie. My również jesteśmy częścią tego strumienia. Nasze zdrowie w znacznym stopniu zależy od utrzymania w organizmie równowagi między procesami utleniania i redukcji, zwanej równowagą redoks.

Procesy utleniania (oksydacji) i redukcji (antyoksydacji) zachodzą nieustannie w przyrodzie i w każdej komórce naszego organizmu. Polegają one na wymianie elektronów między cząsteczkami. Substancje, które mają wiele elektronów (są zredukowane, czyli posiadają ujemny potencjał redoks) mogą oddawać je cząsteczkom innych substancji, które mają elektronów za mało (są utlenione, czyli mają dodatni potencjał redoks).

Procesy te w naturze wzajemnie się równoważą (gdy jedna substancja się utlenia – druga się redukuje), ale nieodpowiednia dieta lub choroba mogą naruszyć ten delikatny balans.

Tlen jest dla nas niezbędny do życia. W ustroju przeważnie jednak nie ma sytuacji nadmiaru tlenu, za to dość często występuje niedobór równoważących go substancji redukujących – antyoksydantów.

Względny nadmiar tlenu może być szkodliwy, a nawet zabójczy.

Utlenione jedzenie traci smak, utlenione cząsteczki niszczą komórki. Liczne ważne dla naszego życia pierwiastki (np. żelazo, miedź, mangan, chrom) w postaci utlenionej stają się nieprzyswajalne lub wręcz toksyczne.

Aby zrównoważyć nasilone dziś procesy oksydacji, musimy dostarczać organizmowi substancji wysyconych elektronami – antyoksydantów – o niskim potencjale redoks – takich, jak na przykład wodór z wody RED-OX.

Klastry, czyli pamięć wody

Ta ważna właściwość wody – uporządkowanie jej struktury cząsteczkowej – uwzględniona została pierwszy raz, w butelkowanej wodzie RED-OX.

Woda jest jedną z najbardziej zagadkowych substancji w przyrodzie. Zachowuje się inaczej niż pozostałe substancje chemiczne. Powoli odkrywamy, dlaczego cząsteczka wody jest dipolem (posiada zarazem ujemny i dodatni potencjał elektryczny), dlaczego lód nie tonie w wodzie, dlaczego woda osiąga największą gęstość w temp. +4 °C, dlaczego przy tworzeniu kryształków lodu następuje samoczynne oczyszczanie się wody (np. z soli) oraz dlaczego woda z niektórych źródeł ma właściwości uzdrawiające.

Wiele z tych zagadek wyjaśnia teoria klastrów. Woda w przyrodzie występuje najczęściej w postaci lodu, czyli w formie krystalicznej. Podczas ogrzewania powyżej 0 stopni struktura kryształów zostaje zniszczona, ale… tylko w 15%. Oznacza to, że ciekła woda zachowuje częściowo krystaliczną strukturę lodu. Jej cząsteczki nieustannie łączą się ze sobą w pseudokryształy, które powstają i rozpadają się w niezwykle krótkim czasie (~10-11 s). Ta struktura jest nośnikiem ważnych informacji elektromagnetycznych – ustrukturyzowana woda pamięta określony porządek!

Woda poddana strukturyzacji jest łatwiej przyswajalna i bardziej aktywna chemicznie – a przez to zdrowsza.

Woda w medycynie chińskiej

Ta ważna właściwość wody – równowaga Yin i Yang – po raz pierwszy została uwzględniona w butelkowanej wodzie RED-OX.

Tradycyjna medycyna chińska od ponad 2 tysięcy lat bada człowieka i zgłębia sekrety natury. Praktyka lecznicza opiera się na prowadzonych przez wieki obserwacjach i doświadczeniach oraz teorii głoszącej istnienie dwóch przeciwstawnych, uzupełniających się sił: Yin i Yang.

Choroba powoduje zakłócenie tej naturalnej równowagi między ciemnym, zimnym, żeńskim pierwiastkiem Yin – a gorącym i jasnym, męskim pierwiastkiem Yang.

Różne substancje (leki, potrawy, napoje) posiadają właściwości rozgrzewające (Yang) lub oziębiające (Yin). Pomagają one w przywróceniu tej równowagi. Woda w naturze ma właściwości wyziębiające, wskazana jest wyłącznie przy przegrzaniu ustroju. Na co dzień potrzebna jest nam głównie woda obojętna. Woda surowa, wypływająca z ziemi – Yin – podczas procesu gotowania zostaje zrównoważona energią ognia – Yang - przez to staje się idealnym medium, wzmacniającym pozytywne działanie leków i diety.

Woda RED-OX

Czym woda RED-OX różni się od przeciętnych wód butelkowanych dostępnych w sklepach?

Zalecenia praktyczne

Najlepiej wypijać od jednej do czterech butelek dziennie, lub według zalecenia lekarza.

W przypadku wystąpienia objawów nasilonego stresu oksydacyjnego (bóle kończyn i głowy, dreszcze, gorączka itp.) zaleca się wypijanie nawet więcej wody dziennie.

Po wypiciu butelki wody RED-OX należy zadbać, aby wodór nie wydostał się z żołądka. W tym celu, zaraz po spożyciu wody, najlepiej położyć się na kilka minut.

Po otwarciu butelki najlepiej spożyć wodę w ciągu 3 godzin.

Doskonała woda powinna być:

Woda RED-OX to pierwsza woda posiadająca wszystkie cztery parametry wody doskonałej.